مقایسه سردخانه فریونی و آمونیاکی
تفاوت سردخانه فریونی و آمونیاکی در حجم و ابعاد آنهاست. سردخانه های فرونی دارای حجم معینی برای صنایع خاصی هستند در حالی که سردخانه های آمونیاکی گنجایش حجمی بالغ بر( بیش از2000تن) را دارا هستند.
این سردخانه ها در دسته سردخانه های صنعتی جای دارند.
به طور کلی سردخانه های صنعتی در زمینه های تولید و نگهداری مواد غذایی،داروسازی و مواد شیمیایی مورد استفاده قرار میگیرند. سردخانه های صنعتی عموما برای نگهداری و حفاظت از کالاهایی که حساسیت به دما دارند در اندازه و ابعاد بزرگ ساخته میشوند؛ ین سردخانه ها دارای محیط کنترل کننده درجه حرارت و رطوبت برای ایجاد شرایط مساعد برای حفظ سلامت محصولات هستند.
برای دانستن تفاوت سردخانه فریونی و آمونیاکی ابتدا لازم است به معرفی هر یک بپردازیم.
سردخانه فریونی
روش کارکرد سردخانه های فریونی اینگونه است که مبرد در کمپرسور(متراکم کننده گازها) متراکم شده و بر اثر تراکم افزایش فشار و دما را به همراه خواهد داشت.
امروزه سردخانه های فریونی محبوبیت بیشتری نسبت به سایر سردخانه های صنعتی دارند.همچنین اگر دستور ساخت سردخانه با حجم و گنجایش کمتری را مد نظر داشته باشیم سردخانه فریونی بهترین گزینه است.
مزایای سردخانه فریونی
مزایا و برتری گاز فریون نسبت به بقیه گازها غیرسمی بودن و غیرقابل اشتعال بودن آن است؛ از مزایای سردخانه های فریونی میتوان به قابلیت ساخت سردخانه هایی با ابعاد کوچک و گنجایش کمتر،ساده بودن قوانین بکار گیری آن و هزینه پایین تعمیر و بازسازی سردخانه اشاره کرد.
معایب سردخانه فریونی
ناسازگاری با محیط زیست: اصلاحات زیادی بر روی گاز فریونی صورت گرفته است اما همچنان اثرات گلخانه ای را به همراه دارد.
بدون بو و بی رنگ: که تشخیص آن را غیرممکن میکند و در صورت بروز حادثه موجب خسارات زیادی میشود.
قیمت بالای ترکیبات فریونی: از آنجایی که این ترکیبات داخل آزمایشگاه تولید میشوند، قیمت بالایی نسبت به سایر سیال ها دارند.
سردخانه های آمونیاکی
کارکرد سردخانه های آمونیاکی به این صورت که آمونیاک در کمپرسور به صورت بخار تحت تراکم قرار گرفته و با فشار بالا و دمای بالا وارد مبرد میشود در مبرد عمل تقطیر صورت گرفته و آمونیاک از حالت گاز به حالت مایع خالص در میآید.
مزایای سردخانه های آمونیاکی
• از سردخانه های آمونیاکی میتوان در ابعاد و گنجایش بالا استفاده کرد زیرا میتوانند محیط های وسیعی را تهویه کنند.
• سیستم سردخانه آمونیاکی دارای بازدهی بالا میباشد.
• قیمت کمتری دارد.
• این گاز و سیستم برای محیط زیست مخرب نمیباشد.
• تشخیص نشت آمونیاک از طریق سیستم بسیار آسان میباشد بصورتی که در بروز نشت زننده و قابل حس میباشد.
معایب سردخانه آمونیاک
• مهم ترین اشکال استفاده از سردخانه آمونیاکی سمی بودن آن است که تنفس انسان را مختل میکند.
• هزینه نگهداری سیستم عامل آمونیاکی بالاتر است.
• تعمیر و بازسازی قطعات سردخانه آمونیاکی هزینه بر است.
• در ظرفیت های پایین مورد استفاده قرار نمیگیرد.
مقایسه سردخانه فریونی و آمونیاکی
بهتر است بدانید که سردخانه های آمونیاکی و فریونی شباعت و تفاوت های زیادی با یکدگیر دارند که در ادامه مطلب به بررسی تفاوت ها و مقایسه سردخانه فریونی و آمونیاکی به طور کامل پرداخته ایم:
میزان بازدهی سردخانه های آمونیاکی و فریونی
از جمله معیارهایی که در انتخاب و یا احداث سردخانه مورد بررسی قرار میگیرد بازدهی است.همین عامل اصلی ترین و مهم ترین تفاوت سردخانه فریونی و آمونیاکی محسوب میشود.از لحاظ بازدهی گاز آمونیاکی نسبت به گاز فریونی بازدهی بالاتری دارد.در نتیجه سردخانه آمونیاکی قدرت تهویه و خنک کردن بیشتری نسبت به سردخانه فریونی دارد.
نوع کمپرسور
تفاوت دیگر در بحث سردخانه آمونیاکی و سردخانه فریونی مطرح است انتخاب کمپرسور است.که در سردخانه های آمونیاکی از کمپرسور های باز استفاده میشود.
مقایسه سردخانه های فریونی و آمونیاکی در جنس و نوع کندانسور
تفاوت های سردخانه های فریونی و آمونیاکی به همین جا ختم نمیشود و تفاوت بعدی در انتخاب کندانسور و جنس آن است، زیرا در سردخانه های آمونیاکی اغلب از کندانسوری با جنس استیل استفاده میشود در حالی که در سردخانه های فریونی از کندانسوری با جنس مس مورد استفاده قرار میگیرد.
تفاوت سردخانه های فریونی و آمونیاکی در نوع اواپراتور
هوای داخل محیط از طریق فن هایی که در سردخانه آمونیاکی وجود دارند، به سمت کویل ها حرکت داده می شوند. از درون این کویل ها مبرد های گازی شکل آمونیاک حرکت می کنند.
تنها تفاوت موجود در این بخش برمیگردد به ساختار اواپراتور که در سردخانه های آمونیاکی باید از جنس استیل استفاده کرد.
مصرف انرژی یکی از تفاوت های سردخانه فریونی و آمونیاکی
سیستم های سردخانه ای آمونیاکی در مقایسه با سیستم های فریونی مصرف بهینه تری داشته ،برق کمتری استفاده میکنند و عمر طولانی تری دارند. همچنین این نوع سیستم ها عملکرد و بازدهی بالاتری داشته و محیط زیست را آلوده و یا تخریب نمیکنند.
سردخانه آمونیاکی بیشتر در بخش سردخانه های صنعتی و بزرگ استفاده میشوند در مقابل سردخانه های فریونی در ابعاد اتاقک و کانکس ساخته میشوند.از این رو به دلیل قابل حمل بودن و جابجایی هزینه کمتری در بر دارند.
ساخت و دسترسی به گاز آمونیاک
گاز آمونیاک در صنایع پتروشیمی به مقدار زیادی تهیه و تولید میشود. به همین خاطر گاز آمونیاک برای طراحی سردخانه های صنعتی به عنوان یک سیال مناسب قابل دسترسی است. به دلیل همین ویژگی های مناسب، اغلب در ساخت سردخانه های بزرگ با دمای زیر صفر به سراغ این سیال مبرد می روند.
با توجه به توضیحات داده شده میتوان دریافت که ساخت گاز فریون که آزمایشگاهی بوده بیشتر است و تبعات نشت آن بسیار هزینه بر خواهد بود و تاثیر گلخانه ای بر روی لایه ازون خواهد داشت.
با این حال ترکیبات و اصلاحات جدیدی که بر روی آن ایجاد شده که طراحان سردخانه های فریونی از آن استفاده میکنند.
تفاوت کاربردهای سردخانه های فریونی و آمونیاکی
استفاده از سیستم های صنعتی آمونیاکی شامل موارد زیر میباشد:
• سردخانه آمونیاکی
• تونل انجماد آمونیاکی
• سیستم های آیس بانک
• پلنت های تقطیر و جداسازی گازها
• نفت، گاز و پتروشیمی
• صنایع تولید نوشیدنی (نوشابه، دلستر)
• کارخانجات فرآوری مواد غذایی (کارخانه های لبنیاتی و کشتارگاه ها)
• شناورهای صیادی صنعتی
کاربرد سردخانه های صنعتی فریونی شامل موارد زیر میباشد:
• سردخانه میوه
• سردخانه مرکبات
• سردخانه خرما
• سردخانه گوشت
سؤالات متداول تفاوت سردخانه فریونی و آمونیاکی
استفاده از کدام یک از سردخانه های آمونیاکی و فریونی صرفه اقتصادی دارد؟
بسته به فضای ساخت و نوع کاربری سردخانه در مساحت زیاد میتوان از سردخانه آمونیاکی بهره برد.بصورت کلی هزینه تولید و قدرت خنک کنندگی سردخانه های آمونیاکی نسبت به فریون بازدهی بیشتری دارد.
بازدهی کدام یک از سردخانه های فریونی و آمونیاکی بیشتر است؟
از لحاظ قیمت و بازدهی سردخانه آمونیاکی نسبت به گاز فریونی بازدهی بالاتری دارد و سردخانه آمونیاکی قدرت تهویه و خنک کردن بیشتری نسبت به سردخانه فریونی دارد.
ساخت و دسترسی یه کدام یک از گاز های آمونیاک و فریون آسان تر است؟
آمونیاک در صنایع پتروشیمی به مقدار زیاد قابل تهیه و توزیع خواهد بود در حالی که ساخت گاز فریون در آزمایشگاه ها به قیمت بالا تولید میشود.